Фрагменти от есента

“Фрагменти от есента “ –  изложба живопис, колаж и дървопластика на един от най-многоликите съвременни творци – Васил Василев. Многолик като багрите на есента, с интересни творчески търсения в сюжети, техника и интерпретация.  

Въпреки, че се радваше на голяма популярност през 80-те и 90-те години на миналия век,  предимно като дизайнер – стилист, занимаващ се с мода, всички помнят неговата марка за модни облекла “B2”и водещ за на ТВ предаване за мода, тогава по единствената Национална Телевизия, той бързо прекрачи границата и се потопи в дълбините на изобразителното изкуство, доказвайки се като ненадминат майстор на дървената пластика, традиционната в стила на иконопиството, както и на  абстрактната живопис. Неповторимият му стил, яркост на образите, използването на новаторски похвати и технологии, особено в колажите, спечелиха симпатиите на публиката в страната и извън нея – има редица много успешни самостоятелни изложби в Русия, Италия, Германия, Франция, Канада и др.Някои дати от биографията му:

1982 г. – Специализация “Компютърно проектиране на десени” , Универсал Германия.

1986 г. – Специализация “Фред Карлен Интернешънъл”, Париж, Прогнозиране на модните тенденции.

1992 г. – Специализация Сите Дезар Париж

1986 г. – член на Съюза на Българските Художници – СБХ

1986, 1989 г. – Годишна награда за дизайн на СБХ

1986, 1987, 1988, 1989 г. – Годишна награда на Министерство на леката промишленост.

1987 г. – Лаурет на Димитровската награда.

1987 г. – заедно с Бригита Чолакова, сътрудничество в предавания по проблеми и културата на облеклото.  

1987-2001 г. – Член на държавната комисия по дизайн

1997 г. – награда “Златна игла”, присъдена за цялостен принос в развитието на българската мода.

1998 – 2001 г. – заедно с Алис Крайчев, водещ в предаването за мода – “Мода за всички” по БНТ.

 

Награди на Първи, Втори, Трети, Четвърти международни фестивали на модата, Пловдив.

Награда на фондация “Пиер Карден” за принос в развитието на тенденциите в младежката мода.

 

Васил Василев е член на:

– Съюза на българските художници от 1986 г. 

– салона на колажа Донумента в Париж.

– Дружеството на колажистите в Лиеж.

– Световната дизайнерска организация “ Design World” 

 

За изложбата от автора: 

„Есента, съхранила мека топлина от отмианалото лято и събираща плодовете на природата и човешкия труд, носи в себе си и тайнствата на живота. Изпълнен с повече познания, мъдрост и любов. Огнените пожари на есента, обагриящи зеленината, останала  от лятото, създава една неповорима палитра от цветове, радващи очите и вдъхновяващи тези, които имат сетивата за това. А,  магията на кипящпто вино е като ново прераждане за човешката душа, търсеща смисъл и упование в бъдещето.

 Тази изложба, наречена, условно -“Фрагменти от есента“ е в продължение на моите творчеси търсения от последните години, в които се оптивам да осмислям българските художествени традиции в живопистта и дърворезбата. С подчертано преклонение пред силата на голямата, природна хармония и неспокойния човешки  дух. Художествените похвати, които използвам като апликациите върху дърво, фактурите и наслагването на боите са допълнение към вътрешната ми потребност да внуша чувство за хармония, естетика и красота. За да вървим напред. И след есента. През всички сезони към своята вяра и съвършенство. Доколкото това е възможно.“

 

Васко Василев