22 април 2019 г. – 22 май 2019 г.

Иван Христов-Грога

22 април 2019 г. – 22 май 2019 г.

Роден е на 27- ми февруари 1942 г. в с. Думници, Габровско. През 1969 г. завършва Великотърновския университет „Св. св.  Кирил и Методий”, специалност „Плакат”. От 1980 до 2006 г. е преподавател по рисуване в Средното художествено училище в гр. Трявна. Живее и работи в родното си село Думници. Има реализирани редица общи и самостоятелни изложби в страната, участия в множество пленери и е дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово, раздел „Живопис”. Творби на автора могат да бъдат видени в много галерии и частни колекции в България, САЩ, Гърция, Белгия, Швейцария, Беларус и др.
Иван Христов – Грога е живописец, чиито творби се характеризират с изключително фин рисунък и прецизност. Стилът му е определян като хиперреализъм със сюрреалистичен привкус, друг път като магичен реализъм.

Пейзажите му са изчистени, прецизно и търпеливо изрисувани, без излишни детайли или фриволни, натоварени с житейската философия на художника. Те рядко съдържат повече от един главен обект. Липсата на други акценти в творбите му се компенсира от комплексната символика. Aвторът е известен с това, че създава изключително малък брой картини – 25-30 платна годишно. Това прави притежаването и докосването до творбите му още по-ценно. Но не само лимитираното им количество е атестат за ценноста им.

Картините на Грога са белязани и с качеството на висшия пилотаж в изобразителното изкуство. Светът на художника е благ и изпълнен с тишина. Далеч от проблемите на забързаното и нервно ежедневие, той ни предлага една измислена реалност, изпълнена с красота и спокойствие. И в реалността и в творчеството си Грога живее близо до природата и далеч от суетата на цивилизацията.

Иван Христов-Грога – част от творбите