Brand: Вили Николов

Творческа биография на Вили Николов
Роден е през 1976 г. в гр. София. Завършва ССХУ „Акад. Илия Петров“ и Националната художествена академия, специалност „Графика“. Специализира съвременно изкуство в гр. Куенка, Испания. Работи в областта на графиката, живописта (масло, темпера, акварел, пастел), рисунката и илюстрацията. Илюстрира книги и участва в редица общи експозиции и международни пленери.
Самостоятелни изложби:
– 2013 г. Гранд Хотел София
– 2012 г. Гранд Хотел София
– 2011 г. Гранд Хотел София
– 2011 г. Метрополитън Хотел София
– 2010 г. Арт галерия, Национален дворец на културата
– 2010 г. Национален исторически музей
– 2010 г. Национален етнографски музей, гр. Пловдив
– 2009 г. Арт галерия, Национален дворец на културата
– 2008 г. ТЕА арт галерия
– 2001 г. Мадрид и Куенка Испания
– 1999 г. гр. Дидимотихо, Гърция
– 1998 г. галерия София прес
– 1997 – 2003 г. Национален дворец на културата
Негови творби са притежание на испанската кралица София, бившият испански министър-председател Хосе Мариа Аснар, българския посланик в Мадрид, Испания, посолството на Венецуела в България; както и частни колекции у нас и в чужбина – Германия, Австралия, Гърция, Франция, Италия, Нова Зеландия, Русия, Турция, Украйна, Узбекистан, Йордания, САЩ и др.

„ Рисувам от най-ранна възраст. Формирам стила си през цялото време – добавям нови техники, премахвам ограничения. Преминах през много етапи. Моята стил отлежава с мен.
Специализирах в Куенка, Испания. Там се научих да се забавлявам, когато рисувам.
Вярвам, че когато хората гледат моите картини, те могат да възприемат енергията и радостта, която влагам в моето изкуство. Ако се вгледате в него, ще видите, че всяка една картина има история за разказване. Дали ще бъде нежен разказ за двама

души, или една незабравима джаз вечер с приятели, или призив за приключения в стар град.
Аз съм вдъхновен от красотата: в природата, хората, уютни места, музика. Моята философия е, че картината трябва да бъде красива и нежна. Не рисувам тъжни моменти, рязки контрасти или остри форми.
Определям стила си като приказен сюрреализъм. Като дълбко емоционален, свързан с копнеж за пътуване или спомени от предишни пътувания. Добавям и… загадъчен. Чувствам, харесвам този начин на живот и го пресъздавам върху платното.
Фантазията е състояние. Аз се вдъхновявам. С фантазия създавам настоящето, бъдещето и миналото.
Гледайки моите картини ще видите едновременно миналото, настоящето и бъдещето. Едно докосване на реалния свят, гален от чудния свят на фантазията.
Вярвам, че хората, които обичат изкуството ми са запазили в сърцето си парче от техните чисти, детски фантазии.
Очите ми са широко отворени за чудото, наречено „Свят“. Виждам Вселената и живота по положителен и колоритен начин, и го претворявам.
Защо въобще е нужно черното? Аз не се използвам черен цвят в картините. А скиците правя с цветна креда и пастел. Това е едно емоционално решение, а не живописна техника. Предполагам, че затова много от почитателите на изкуството ми имат силен положителен заряд.
Отношението ми към живота е свързано с уникално топли, щастливи и чисти взаимоотношения, с много любов във всичките му интерпретации. Имам около мен само чисти и щастливи хора. Изпълнен съм с любов и желание да срещам нови хора. Това е необходимо за мен, за да съм в състояние да създавам изкуство. „
Вили Николов