Мег Коновска

Заповядайте на откриването на изложбата “33″ в 11 март 2016 г., петък, от 18:30 часа в Галерия Европа. Това е първата самостоятелна изложба на Мег Коновска, която се занимава с различни форми на изкуството и дизайна.

Специален гост на откриването ще бъде Д-р Джеф Крук, основател на магистърската програма Applied Imagination in the Creative Industries в прочутия колеж по изкуство и дизайн Central Saint Martin’s в Лондон, където Мег е завършила магистърската си степен. Д-р Крук ще представи авторката на аудиторията и ще сподели своите впечатления от изложбата.

Предстоящата изложба „33” ще бъде представена в акварел.
Името на изложбата е провокирано от 33-те години на авторката, навършени на 11.11. 2015 г, а идеята е доразвита от игра за свързване на точки, която Мег е научила от баща си на 11-годишна възраст. Можете да наблюдавате резюме на процеса тук – https://youtu.be/YyvI3Qhd2FA

Лична символика, Мег е вложила в числата 33 и 11 :
Датата на откриването е на 11. 03. 2016, защото 11 х 3 = 33.
В галерия Европа ще видите:
33 акварела, размер 33 х 33 см, всеки от които се прави по следния начин:
- Със затворени очи на листа се нанасят по случаен принцип 33 точки
- Точките се съединяват в непрекъснат контур, като се внимава да не се пресичат линиите.
- Търси се смислена форма в получения силует (често е повече от една)
- Избира се един вариант, който се доразвива и довършва в цвят
Визулната част е само половината. Всяка от творбите ще бъде придружена от наратив или описание с много хумор, което ще подобри разбирането на зрителя по отношение на изображението – преобладаващо изпълнено в стилистиката на анимацията, илюстрацията и карикатурата.

Творбите прегръщат нестандартното мислене, оспорването на статуквото и разчупването на познатите истории и стереотипи. Това не е пример за високо изкуство. Това е покана да се потопим и да е забавляваме в един свят, в който всичко е възможно; да позволим на въображението да полети в посоката на перспективата „Ами ако…” и да чуем историите, които има да ни разкаже.

Както казва Екзюпери в „Малкият принц”, възрастните никога нищо не разбират сами и трябва да им се обяснява. Историите от изложбата са в много голяма степен плод на този диалог с вътрешното дете, на което му е зададен въпросът защо нещо е така и то обяснява на възрастния, който го е попитал.

Неизбежен е паралелът с психоаналитичните методи на Карл Юнг, както и влиянието на неговите думи:
„Научи какво казва подсъзнанието ти, защото в противен случай то ще управлява живота ти и това ти ще го наречеш съдба”.

Методът на създаване на изображенията се заиграва с екзистенциалните въпроси доколко има Съдба, какво е случайно и какво можем да избираме, доколко нещата зависят от Свободната воля и от гледната точка, и в по-широк смисъл – до каква степен можем да изрисуваме картината на живота си по начина, по който желаем. Затова е избрана и техниката акварел, защото нейната природа е капризна и своенравна, има собствено мнение и притежва прозрачност и ефирност, които подхождат на съновиденията и приказните сюжети от архетипите на несъзнаваното.

Каталогът към изложбата ще бъде изцяло дигитален и отпечатан на компактдиск. Освен репродукции на завършените произведения, каталогът ще включва всички наративи, както и фазите на развитие и различните версии на всеки силует. Проектът ще бъде доразвит в бъдеще, като се довършат някои от изоставените варианти на силуетите.

Ще има и ограничено специално издание от 33 дизайнерски чаши, с 11 избрани акварела, които ще бъдат налични в рамките на 11-те дни от изложбата до 22-ри март.

Новините по подготовката на събитието можете да проследите на фейсбук страницата на Meg Konovska Art and Design :https://www.facebook.com/MegKonovskaArtAndDesign/