Събития

 

Откриване – 2 април 2015 г., четвъртък,  от 18:30 часа в Галерия Европа на ул. Леге № 3.
Очакваме Ви !  
Натиснете снимките, за да се запознаете със стила на автора. 
Роден на 25 септември 1938 г. в гр. Пловдив. Здравко Йончев е български художник. Завършил Национална художествена академия – София. 
В биографията му са вписани много самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина, сред които – в националните камерни изложби в Старинен Пловдив, в живописни изложения в София, Лондон, Ню Йорк, Рим, Вартбург и Хановер (Германия), Обединени арабски емирства, Кувейт. 
Здравко Йончев е част от именитото поколение пловдивски художници – Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, оставили дълбоки следи и трайно присъствие в българското изкуство. Творбите на Йончев винаги са носили своята неповторимост и стойностни послания. Не са много творците, които така трайно са свързали своя творчески път с вечния град Пловдив и дали толкова много за утвърждаването му като град на изкуството и културата. Може би и заради това художникът е носител на Почетния знак на община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града. Роден, израснал и творил в родния си град, авторът има сериозна творческа биография. 
Фамилията Йончеви е изцяло подвластна на изкуството. Бащата на Здравко Йончев е един от първите художници на тогавашното „ново време” в Пловдив. Художници са и двамата му сина Димитър и Илия. Любопитен факт в биографията на Здравко Йончев е, че освен известен художник, той е бил дългогодишен говорител в Радио Пловдив. 
Галина Лардева, доктор по изкуствознание: Здравко Йончев е от художниците, трайно свързани с изобразителното изкуство на Пловдив през един доста дълъг период, в който с подчертана последователност се формира аналитично отношение към сюжета. При това в неговите произведения сюжетът е по-скоро предтекст за някакви логически взаимовръзки, той е по-скоро сценичен, маскиран, отвъд реален. В платната на Здравко Йончев сякаш се съдържа затворен в себе си свят, в който театралността е ключ за единството на картинното пространство – не само заради изобилието от костюми, маски, преднамерени пози, ракурси и кадриране. А и заради динамиката между отворени и затворени, подобни на декор, зони, в които перспективините игри създават илюзия за неизчерпаеми възможности (подобно на произведенията на Джорджо де Кирико). Към това се прибавя още и активният отказ от разработване на конкретиката на средата, фигурите често изглеждат апликирани в нечие друго пространство – паралелно, абстрактно, условно, несвойствено. Стиловата динамика се разполага между схематичното маркиране на фигурите и тяхното причудливо сюрреалистично деформиране.
Ролевото маскиране е интерпретирано в контекста на обичайната mislitelиконография на взаимоотношенията мъж/жена. Постепенно обаче ролевото маскиране напуска режима на алегоричен изказ и се насочва в посоката на една силно сгъстена фантасмагоричност, подобна на съновидение, с внезапно застинали обекти, фокусирани или разтворени в средата, статични или завихрени от някакъв вътрешен импулс, разположени непосредствено пред погледа на зрителя, въвличащи го в непредсказуема интрига.
 
 
 
 ” ЗА ЖЕНАТА С ЛЮБОВ”. ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС. СИМЕОН КРЪСТЕВ. 
 
Натиснете върху снимките, за да се запознаете със стила на автора.  
 Откриване   – 12 март, Четвъртък, от 18 :30 часа в Галерия Европа 1 на ул. Леге  № 3.  Заповядайте! 
 
Творецът Симеон Кръстев е отличен с наши и международни награди, сред които са и почетна грамота, Златна карта и Златна значка “За принос към авторитета на европейската култура” от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството. Симеон Кръстев е водещо име в съвременното ни изкуство. Завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г., той работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени лога.Дългогодишен плакатист на Софииската опера и балет. Маслената живопис го интригува с необозримата си възможност да изразява мислите и чувствата си в диапазона от майсторски изработения детайл до сложната, метафорична полуабстрактна, полуфигуративна образност. Участвал е в изложби в България и в чужбина. В галерията на Шипка 6 – СБХ, Галерията” Райко Алексиев” и много други. Картини на Симеон Кръстев притежават колекционери от България, Франция, Израел, Полша. Носител е на награди за живопис,плакати,пощенски марки,юбилейни монети и др.
 

 


Скъпи приятели на галерия Европа,
На 7-ми и 8-ми март ще се проведе хепанинг – творчески акт демонстрация на акварел и колажни техники. Ще имате възможността да се включите в творческия акт. Дамите ще получат подарък.
Очакваме Ви в Галерия Европа 2 – “Парадайс център” , етаж +3 , бул. Черни връх № 100 !
 
 
 
 ЕДНА ИЗЛОЖБА ЗА ЛЮБОВТА. ВИОЛЕТА РАДКОВА.
12 февруари – 11 март 2015 г.  
Галерия Европа 1 – София,  ул. Леге № 3
 
Натиснете  върху снимките, за да разгледате картините с размери и цени. 
 
 Авторката е родена на 29.11.1948 година. Живее и работи в гр. Русе, България Завършва Художествена академия в гр. София през 1973 година. Член на СБХ и САБ. Има участие във всички Общи художествени изложби в страната. Многобройни участия в международни пленери и групови изложби на българското изкуство в Германия, Франция, Полша, Русия, Чехия, Гърция, Италия. Нейни картини са собственост на частни колекции в САЩ, Канада, Германия, Австрия, Турция, Япония, Холандия, Италия, Франция и други, както и на СГХГ, РГХГ и държавни галерии Художник-сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра. Първа награда за сценография 1989 г. за постановката “Музика от Шатровец” от К.Илиев, режисьор Ст. Камбарев – Драматичен театър – Русе. Наградата на САБ Икар 2001 за постановките „Елате ни вижте” от К.Топалов, режисьор Ст. Стайчев и „Направи нещо, Мет” от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев – Драматичен театър – Силистра. Самостоятелна изложба сценография – Русе 2006. Многобройни участия в Пражко квадриенале за сценография.
 
 
 
         
Най-младата ни художничка представи своята изложба на 1-ви юни…       
 
                                                                                                                    
 
 
“Сто конски сили и два стола за почивка” – изложба на Виктория Стоянова - 12.05 до 01.06 2014
 
 
 
 
Елате в света на емоцията, където багрите се процеждат през малките процепи на сивото ежедневие,а палитрата е начин за бягство от реалността. Чрез живият си колорит и артистична стилистика Виктория Стоянова ще ви накара да желаете, да се стремите да обичате, да тъгувате, да се възхищавате….
Виктория Стоянова е родена 23.май 1968г. в София.
 С рисуване се занимава от 1997г.
 Златен член на International association of Professional artists -New York.
 Първо място в International COMPETITION contemporary Artists “Step to success 2013″.
 Второ място в International Art Competition “Tears of Happiness” Oxford 2013
Живее и работи в София. 
 
                                                                                                                                    
Юбилейна изложба на Антоанета Елефтерова от 07 до 30.03. 2013
На 7.03.2013г. се откри юбилейна изложба – живопис на Антоанета Елефтерова в  галерия „Европа“ на ул.“Леге“№3. Изложените картини можете да видите тук. 
Елефтерова е открита за изкуството още като дете през далечната 1967 г. от Дечко Узунов по време на детски конкурс в София. Още тогава Маестрото избира нейни картини да участват в изложба в Осака, Япония. Днес зад гърба си тя вече има изложби Вашингтон, Лондон, Кайро,  Ротердам, Париж и др.  Носител е на безброй наши и чужди награди. Член е на съюза на френските художници – Maison des Artes. Специално за юбилейната си изложба в галерия Европа е подготвила нови творби. Изложбата на Елефтерова е част от общата   експозиция, посветена на темата за жената, отразена от съвременни български автори.
Сопраните Розалина Касабова, Юлия Миланова и поета Пламен Матеев ще  потопиха гостите в атмосферата на изложбата, а ваятеля на винените усещания – изба Ямантиеви, Ивайловград, ни предложат новата си реколта от бели и червени вина за дегустация. Събитието бе допълненно от ревю на модна къща ” Ариес уникат”
 
                                                              
Визита – 12.02.2013 г.                                              Горе от ляво на дясно: г-жа Марина Качанова, съпруга на Н. пр. г-н Вячеслав Качанов, извънреден и пълномощен посланик на Република Беларус в Република България, г-жа Тарана Каримова, съпруга на Н. пр. г-н Емил Зулфугар оглу Каримов, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан, г-жа Пенка Балтажи, съпруга на Н. пр. г-н Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна
Долу: г-жа Лариса Пригорски, съпруга на Н. пр. г-н Александру Пригорски, посланик на Република Молдова и г-жа Снежана Тодорова, и. д. председател на УС на СБЖ и главен секретар на СБЖ
Изложба – 19.12.2012 г.
 Галерия “Европа” представя първата по рода си, изключителна селекция от над  500 творби на утвърдените майстори на съвременното българско изкуство, съчетани с ценни, антични, френски мебели със сертификати за автентичност. Представени са над 70 от най – изявените български автори на живопис, графика, скулптура, дърворезба, текстил, художествена бижутерия. Галерия Европа на ул. Леге 3, София e красивата стара сграда от началото на ХХ век, на метри от  Софийска градска художествена галерия, Национална художествена галерия и повечето централни театри. На откриването на изложбата присъстваха видни личности от бизнес и културния елит, дипломати, артисти.
Проф. Георги Чапкънов, Божидар Хаджистоянов, Проф. Илия Илиев и много други изявени творци придаваха допълнителен колорит на събитието.
 
Певицата Юлия Миланова Щайнер – сопран удиви публиката с чудесните си изпълнения, придружавана от нейните колеги: Розалина Касабова- сопран, виола, Росен Идеалов – кларинет и Галина Апостолова – пиано. 
 В залата с иконите със синайска позлата, нанесена върху автентични парчета старо дърво, взето от българския бит.
    Проведе се благотворителен търг  на детски рисунки и оригами от школата по рисуване на Г-жа Елена Хаджистоянова, която се провежда в залите на галерия Европа. Там, малките художници рисуват и се вдъхновяват от  многобройните произведения на утвърдените, пораснали колеги.